Waarom vrijwilligerswerk doen?

Het woord vrijwilligerswerk komt vaak over als iets dat veel tijd kost en ook wel een beetje saai is. Wij willen je laten weten dat dat vaak niet het geval is. Je kunt je vaak dichtbij inzetten voor de dingen die jij belangrijk vindt, en meestal kun je vrijwilligerswerk goed laten aansluiten op jouw agenda. Nog meer redenen nodig om vrijwilligerswerk te gaan doen? Hier komen d’r een paar!

Maar wat is vrijwilligerswerk eigenlijk?

Als we je dan toch enthousiast willen maken om vrijwilligerswerk te doen, dan kunnen we maar beter bij het begin beginnen. Wat betekent vrijwilligerswerk eigenlijk uberhaupt? Volgens het Nederlandse Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport is vrijwilligerswerk “werk dat u onbetaald en onverplicht doet, voor anderen of voor de samenleving.” Dat betekent ook dat vrijwilligerswerk dus niet gezien moet worden als vervanger van betaald werk, maar meer als een optionele uitbreiding van je dagelijkse activiteiten. Als je het zo bekijkt, kunnen hele grote en hele kleine dingen al als vrijwilligerswerk doorgaan:
  • Iemand bij de supermarkt helpen

  • Een ander iets nieuws leren

  • Afval oprapen op straat

  • Iemands zware tassen dragen

Als je zulke “doodgewone” goede daden dagelijks doet, ben je eigenlijk al een vrijwilliger zonder dat je daar weet van hebt.

Wie doet er vrijwilligerswerk?

Nou, een hele hoop mensen. Alleen al in Nederland, vrijwilligt ongeveer de helft van de bevolking minstens eenmaal per jaar. Ook de leeftijden van vrijwilligers zijn behoorlijk eerlijk verdeeld, zodat zowel jongeren als ouderen goed vertegenwoordigd zijn in de groep vrijwilligers.
Daarmee kunnen we dan het eerste stereotype ontkrachten: vrijwilligerswerk is NIET ongewoon, of raar. Sterker nog, heb je dit jaar iemand geholpen dit jaar, uit vrije wil en zonder daarvoor betaald te krijgen? Nou, dan heb je dus vrijwilligerswerk gedaan.
Het probleem is dat mensen vaak een beeld van vrijwilligerswerk hebben dat er ongeveer zo uit ziet:
Terwijl vrijwilligerswerk er in de praktijk precies zo uit kan zien als jij dat wil. Misschien wel zo:
Enne, die eerste foto? Geen echte vrijwilligers. De rest wel.

En ten slotte, waarom zou je vrijwilligerswerk doen?

Behalve de nogal voor de hand liggende redenen om vrijwilligerswerk te doen - je helpt er anderen mee - is het doneren van je tijd aan een zaak waar jij om geeft iets dat een stuk verder gaat dan een eenmalige daad. Wat jij bijdraagt aan de maatschappij door vrijwilligerswerk te doen is niet alleen maar super waardevol voor de wereld om je heen. Ook jijzelf komt er beter vanaf wanneer je met enige regelmaat iets doet waar je echt om geeft. Hier wat voorbeelden:

1. Je gezondheid

Als je je kwaliteit van leven wil verhogen, denk dan eens na over de impact die vrijwilligerswerk zou kunnen hebben op je eigen gezondheid. Je fysieke gezondheid gaat er op vooruit wanneer je vrijwilligerswerk doet. Zo gaat je levensverwachting omhoog, en heb je minder kans op hart- en vaatziekten. Daarbij, ook je emotionele en sociale gezondheid verbeteren door vrijwilligerswerk, aangezien je je veelal bezig houdt met andere mensen.

2. Je carriere

Er zijn eigenlijk twee manieren waarop vrijwilligerswerk je carrière op een positieve manier kan beïnvloeden. Zo kun je door middel van vrijwilligerswerk vaardigheden ontwikkelen op professioneel gebied. Je kunt immers allerlei werkzaamheden doen bij organisaties die hard op zoek zijn naar helpende handen. Op die manier kun je ervaring opdoen in jouw werkgebied, terwijl je tegelijkertijd organisaties kunt helpen met jouw bijzondere skills! Je kunt ook een meer betekenisvolle carrière opbouwen door middel van corporate volunteering. Simpel gezegd houdt dat in dat je je inzet als vrijwilliger via je werkgever. Een mooie manier om nieuwe dingen te leren, nieuwe omgevingen te zien en inspiraties op te doen, en voor je werkgever een mooie manier om zich te binden aan de mensen binnen de maatschappij die belangrijk zijn voor het bedrijf.

3. Je maatschappij

Vrijwilligerswerk is een van de beste manieren om bij te dragen aan de maatschappelijke instellingen van jouw stad. Je beinvloedt er direct het leven van de kwetsbare groepen in jouw lokale gemeenschap mee. Indirect oefen je invloed uit op het gevoel van solidariteit, gelijkheid en verbinding in jouw stad! Als jij sterk gelooft in de kracht van het collectief, dan is dit waarschijnlijk de reden die jou het meest aanspreekt. De grootste bijdrage voor goede doelen in Nederland wordt immers gedaan door huishoudens, niet door stichtingen of bedrijven. Alleen al in 2013, werd bijna 2 miljard gedoneerd aan goede doelen door alleen huishoudens. Dat is 45% van het totaal van alle donaties van dat jaar.

4. Je persoonlijke voldoening en sociale leven

Vrijwilligerswerk is een van de beste manieren om een goed netwerk aan te leggen en om vrienden te maken. Zeker als je goede daden zich richten op een bepaald doel. Er is geen betere manier om een groep betrokken en actieve mensen om je heen te verzamelen die om dezelfde dingen geven als jij! Een betekenisvolle invulling van je vrije tijd en een sociaal bewustzijn levert vaak hele mooie momenten en herinneringen op. Ook nog eens een bijzondere en goede manier om gevoelens van eenzaamheid en depressie weg te nemen!

Smoesjes kunnen echt niet meer.

Smoesjes. De grootste vijand van vrijwilligerswerk. En geloof ons, we hebben ze allemaal al eens gehoord.

“Ik weet niet waar ik moet beginnen.”

Ok, toegegeven, niet iedereen heeft de tijd en ruimte, of middelen om zich vrijwillig in te zetten. En als je dat al hebt, kan het best overweldigend zijn om je te storten in het enorme aanbod van informatie dat online te vinden is. Bijvoorbeeld, alleen al in Amsterdam, kun je op het gebied “familie en gemeenschap” al op meer dan 300 mogelijkheden reageren. En dat is dan maar 1 doel in 1 van de steden waar Deedmob actief is. Dus, om dat eerste smoesje maar meteen uit de weg te helpen, kun je hier beginnen.

“Ik heb geen tijd.”

Waarschijnlijk de meest gebruikte rechtvaardiging aller tijden om - laten we eerlijk zijn - overal onderuit te kunnen komen. Het probleem is echter niet het gebrek aan tijd, maar hoe jij je eigen prioriteiten stelt. Het is altijd een optie om op te staan voor een oudere in de bus of iemand te helpen oversteken. Zoals we al zeiden, vrijwilligerswerk is niet altijd gepland of op gezette tijden. Soms gebeurt het gewoon!

“Maar in m’n eentje kan ik de wereld toch niet veranderen”

Lees dan het stukje “Je maatschappij” nog maar eens.

...

We hopen dat de vraag  “Waarom vrijwilligerswerk doen?” op dit moment wel enigszins beantwoord is. Maar als je nog steeds niet helemaal weet of en hoe je moet beginnen, probeer dan eens gewoon wat van je dagelijkse gewoontes te bedenken die je zou kunnen aanpassen zodat je de wereld om je heen er positief mee beïnvloedt. Geloof ons nou maar, na een paar goede daden uit eigen, en vrije, wil, zul je voor je het weet dagelijks een positieve bijdrage leveren aan je lokale gemeenschap en de wereld om je heen!
Vrijwilligerswerk vinden doe je op deedmob!
Don't forget to share this post!