Post | August 2019 | Inspiration | 2 min read

Deedmob Conversations: 
Plogger & Ondernemer, Nico Schoen

Written by Louise de Sadeleer
Nico Schoen plogging

Foto via Foto van Walter Herfst, via NRC


Nico’s liefde voor mensen en het verbeteren van onze maatschappij maken hem een belangrijk lid van de Deedmob community. Wij vroegen hem te gast om méér te vertellen over zijn carrière als plogger & ondernemer bij Bureau Netwerk. Zijn profiel op Deedmob!Sommigen onder jullie kennen hem van de zomerse plogging sessies die we samen organiseerden waarbij we lieten zien dat vrijwilligerswerk niet moeilijk hoeft te zijn. Maar wie is Nico nu écht? Ontdek het in de onderstaande video!
Wat is plogging en wanneer ben je ermee begonnen?


De definitie van ‘plogging’: joggen & afval oprapen.


“Zo’n 15 jaar geleden ben ik begonnen met het oprapen van zwerfafval in het natuurpark waar ik toen regelmatig hardliep. Ik werd namelijk geïnspireerd door een bekende Nederlandse journaliste die dat zelf al jaren deed.”


“Gaande weg ben ik het steeds intensiever gaan doen en nu is het uitgegroeid tot een soort verslaving. Dat komt omdat het zoveel met me doet. Het 'oprapen van andermans vuilnis' is natuurlijk een zeer nederige activiteit maar ik probeer ermee te bewerkstelligen dat andere mensen beter beseffen wat er in openbare ruimtes allemaal ligt.”Werkt ploggen nu echt?“Het gaat erom dat mensen zich steeds bewuster worden van de samenhang tussen allerlei verschijnselen. Ze moeten, ten eerste, goed voor zichzelf zorgen, maar ook om hun omgeving. Om de mensen met wie ze wonen, maar ook om openbare ruimtes want daar hebben we allemaal belang bij.”


“Wanneer die schoon zijn, voelt dat voor heel veel mensen prettiger. Er zijn ontzettend veel mensen die zich doodergeren aan zwerfafval maar er zelf niets aan doen. Ze verwachten dat de gemeente het opruimt, maar die kan het eigenlijk niet allemaal zelf. Dit idee komt er omdat mensen zich niet bewust zijn van het feit dat zwerfafval niet zomaar ontstaat.”Welke rol kan vrijwilligerswerk spelen voor mensen met drukke levens?


“Om gelukkig te zijn zijn een heleboel factoren belangrijk, genoeg geld verdienen, in staat zijn om een fijn gezin te vormen etc. Het is belangrijk dat mensen die met maatschappelijke druk om moeten gaan ook goed voor zichzelf zorgen. Ervoor zorgen dat er stilte, gezondheid en plezier in hun leven is.”


“Daarbij hoort ook dat ze zich gaan bekommeren om wat er zich buiten hun gezin omgaat. En dat ze zich bewust worden van wat er maatschappelijk allemaal speelt.”Word vandaag nog vrijwilliger via Deedmob!

Share Post
Related Posts

Tips voor het online werven van vrijwilligers

| Inspiration
Eind februari 2019 organiseerden we onze eerste workshop voor goede doelen in Amsterdam. De focus: Het online ...
See more

Pioneer als vrijwilliger: Breng je bedrijf voorop & win de slag om de millennial

| Inspiration
Millennials willen namelijk sociale impact maken door hun werk. Bovenstaande bedrijven weten millennials aan ...
See more

Open Meal with Refugees brengt eten en mensen samen om diversiteit te vieren

| Inspiration
Voor velen vormt de eerste stap tot het doen van "iets goeds" vaak de grootste barrière. Het is moeilijk er ...
See more

© Deedmob, B.V.
Translate content to English
English