Skip Navigation
Post | August 2019 | Inspiration | 2 min read

Deedmob Conversations: 
Plogger & Ondernemer, Nico Schoen

Written by Louise de Sadeleer
Nico Schoen plogging

Foto via Foto van Walter Herfst, via NRC


Nico’s liefde voor mensen en het verbeteren van onze maatschappij maken hem een belangrijk lid van de Deedmob community. Wij vroegen hem te gast om méér te vertellen over zijn carrière als plogger & ondernemer bij Bureau Netwerk. Zijn profiel op Deedmob!Sommigen onder jullie kennen hem van de zomerse plogging sessies die we samen organiseerden waarbij we lieten zien dat vrijwilligerswerk niet moeilijk hoeft te zijn. Maar wie is Nico nu écht? Ontdek het in de onderstaande video!
Wat is plogging en wanneer ben je ermee begonnen?


De definitie van ‘plogging’: joggen & afval oprapen.


“Zo’n 15 jaar geleden ben ik begonnen met het oprapen van zwerfafval in het natuurpark waar ik toen regelmatig hardliep. Ik werd namelijk geïnspireerd door een bekende Nederlandse journaliste die dat zelf al jaren deed.”


“Gaande weg ben ik het steeds intensiever gaan doen en nu is het uitgegroeid tot een soort verslaving. Dat komt omdat het zoveel met me doet. Het 'oprapen van andermans vuilnis' is natuurlijk een zeer nederige activiteit maar ik probeer ermee te bewerkstelligen dat andere mensen beter beseffen wat er in openbare ruimtes allemaal ligt.”Werkt ploggen nu echt?“Het gaat erom dat mensen zich steeds bewuster worden van de samenhang tussen allerlei verschijnselen. Ze moeten, ten eerste, goed voor zichzelf zorgen, maar ook om hun omgeving. Om de mensen met wie ze wonen, maar ook om openbare ruimtes want daar hebben we allemaal belang bij.”


“Wanneer die schoon zijn, voelt dat voor heel veel mensen prettiger. Er zijn ontzettend veel mensen die zich doodergeren aan zwerfafval maar er zelf niets aan doen. Ze verwachten dat de gemeente het opruimt, maar die kan het eigenlijk niet allemaal zelf. Dit idee komt er omdat mensen zich niet bewust zijn van het feit dat zwerfafval niet zomaar ontstaat.”Welke rol kan vrijwilligerswerk spelen voor mensen met drukke levens?


“Om gelukkig te zijn zijn een heleboel factoren belangrijk, genoeg geld verdienen, in staat zijn om een fijn gezin te vormen etc. Het is belangrijk dat mensen die met maatschappelijke druk om moeten gaan ook goed voor zichzelf zorgen. Ervoor zorgen dat er stilte, gezondheid en plezier in hun leven is.”


“Daarbij hoort ook dat ze zich gaan bekommeren om wat er zich buiten hun gezin omgaat. En dat ze zich bewust worden van wat er maatschappelijk allemaal speelt.”Word vandaag nog vrijwilliger via Deedmob!

Share Post
Related Posts

Zo behoud je vrijwilligers op de lange termijn

| Inspiration
Er bestaan erg veel overeenkomsten tussen onderzoek naar employee engagement en de lange-termijn inzet van ...
See more

Tien tips om de perfecte vacaturetekst te schrijven

| Inspiration
Recent vertelde ik al hoe je de perfecte vrijwilligersvacature voor onze vrijwilligersvacaturebank maakt ...
See more

Technologie is niet genoeg

| Inspiration
Deedmob werkt met de gedachte niet onze partnerorganisaties verantwoordelijkheid moeten dragen voor de ...
See more

© Deedmob, B.V.
Translate content to English