Skip Navigation
Post | August 2019 | Inspiration | 3 min read


Max van Oma's Soep vertelt over soep als middel tegen eenzaamheid

Written by Louise de Sadeleer
max kranendijk van oma's soep met groenten in de hand

In de lente van 2017 richtte Max Kranendijk, samen met zijn studiegenoot, Robert Croese, Oma's Soep op. Het doel? Zowel eenzaamheid onder ouderen als voedselverspilling tegengaan. Wij waren benieuwd hoe het ruim een jaar later met hem ging!


Vertel eens iets leuks over jezelf dat niets met Oma’s Soep te maken heeft!"Iets leuks? Dus ik moet uit het niets een verhaal vertellen? "Ik ben Max en ik kom uit Den Haag….” Nee, grapje. Naast dit hele gedoe houd ik heel erg van voetbal, dat doe ik 3 - 4 keer per week! En voor de rest vind ik het leuk om met vrienden gek te doen."
Leg eens uit wat Oma’s Soep is."Met Oma’s Soep koken we vier dagen per week in een ander stadsdeel, samen met opa’s en oma’s. Maar ook met jongeren, alleen hebben die deze week tentamens. Normaal zitten we hier met 4 - 5 studenten. We maken soep met elkaar, gedeeltelijk van overgebleven groenten van Marqt en de rest wordt ingekocht. Maar het is vooral voor de ouderen leuk om te snijden, met elkaar een praatje te maken en vervolgens lekker een gratis soepje te eten."

"Het belangrijkste is dat het gezellig is. Voor sommige ouderen kan het ook zijn dat je eenzaamheid tegen gaat. Dat is niet bij alle ouderen zo maar het blijft toch zo’n beetje het doel. Het verschilt. Soms zitten we met ouderen die dementeren en soms met ouderen die nog thuis wonen.”Wat is je lievelingssoep?


De bouillonsoep van mijn oma!De soepen worden ook verkocht. Dus eigenlijk is Oma’s Soep ook je bedrijf?


“Ja, dat klopt! Samen met Robert Croese, een maatje van vroeger, heb ik het opgericht. Ondertussen is hij weer druk bezig als neuroloog in opleiding. Maar ik vond dit super leuk om groot te maken omdat ik denk dat als je dit allemaal goed verkoopt in restaurants en supermarkten kan je echt een zelfredzaam bedrijf worden. Nu zijn we nog gedeeltelijk afhankelijk van subsidies."Weet je nog waar je was toen je het idee kreeg voor Oma’s Soep?


"Ik stond met Robert in de kroeg. We waren allebei bijna klaar met onze studies en moesten gaan bedenken wat we zouden doen. Hij zag tijdens zijn studie regelmatig ouderen dus dachten wij dat we daar wel iets voor konden betekenen."


"Toen moest ik meteen aan mijn oma denken die super goed soep kan maken! Jammer genoeg is ze nu best eenzaam aangezien haar kinderen en kleinkinderen allemaal in de randstad wonen en zij in Maastricht. Dus toen dachten we, waarom brengen we deze drie elementen niet allemaal samen? Dat sloeg goed aan! Eerst één keer per week en op een gegeven moment steeds vaker, structureel."Wat was je nu aan het doen als je Oma’s Soep niet was begonnen?


"Ik heb economie gestudeerd aan de UvA dus… geen idee eigenlijk! Ik was in ieder geval geen soep aan het maken. (Lacht) Wel heb ik altijd aan duurzaam ondernemen willen doen. Iets sociaals, met impact. Ondertussen vond ik het commerciële element ook heel leuk. Eerst dacht ik nog aan grote bedrijven maar tijdens mijn stages ontdekte ik dat ik dat maar niks vond. Alles gaat er zo traag aan toe."Wat zijn de drie belangrijkste lessen die je hebt geleerd tijdens dit avontuur?


"Niet te veel denken maar gewoon doen.

Alles duurt wat langer dan je denkt.

Vooral veel lol maken."


Met wie zou je nog wel eens een soepje willen eten?


"Met de Minister van Volksgezondheid. Het is natuurlijk onze droom om Oma's Soep door heel Nederland heen mogelijk maken en als hij ons daarbij zou kunnen helpen, kunnen we in plaats van 100 ouderen per week misschien wel 10.000 ouderen per week helpen, doorheen het hele land."


Het hoofddoel blijft dus...?


"Zoveel mogelijk ouderen een leuk dagje te laten beleven. Sommige ouderen van de eenzaamheid houden, maar ook veel anderen wat afleiding bieden."


Nog één laatste vraag: vermicelli of balletjes?


"Vermicelli!"
Video via NPO op 3


Over Oma's SoepMet Oma’s Soep worden (eenzame) ouderen samengebracht, door ze gezamenlijk en met jongeren soepen te laten maken en vervolgens op te eten. Hierbij leren ouderen nieuwe mensen kennen, kunnen ze van elkaar leren en delen ze een gezamenlijke passie: heerlijke soep maken. in verschillende delen in Amsterdam is Oma's Soep actief, waarbij de ouderen zowel soep maken om samen te eten en de ouderen samen met ons extra soepen maken om vervolgens aan het Amsterdamse bedrijfsleven te verkopen. Daarbij worden alle groenten geleverd door groenteboeren en biologische supermarkten, die hun niet verkochte producten doneren aan dit sociale initiatief.Ook vrijwilliger worden bij Oma's Soep? Dat kan hier!

Share Post
Related Posts

Zo behoud je vrijwilligers op de lange termijn

| Inspiration
Er bestaan erg veel overeenkomsten tussen onderzoek naar employee engagement en de lange-termijn inzet van ...
See more

Tien tips om de perfecte vacaturetekst te schrijven

| Inspiration
Recent vertelde ik al hoe je de perfecte vrijwilligersvacature voor onze vrijwilligersvacaturebank maakt ...
See more

Technologie is niet genoeg

| Inspiration
Deedmob werkt met de gedachte niet onze partnerorganisaties verantwoordelijkheid moeten dragen voor de ...
See more

© Deedmob, B.V.
Translate content to English