Skip Navigation
Post | August 2019 | Inspiration | 4 min read

Meer deelname aan jouw company volunteering programma: wat werkt er echt?

Written by Louise de Sadeleer
oudere dame aan het eten

In een vorig artikel beschreef ik waarom het belangrijk is om te begrijpen hoe een medewerker beslist om zich in te zetten als vrijwilliger. Zo bleek het bijvoorbeeld dat het demotiverend kan werken om vrijwilligerswerk te framen als verplichting of klus, en dat het juist gaat om een activiteit die tot meer voldoening en purpose kan leiden.

 

Wil jij jouw company volunteering programma in goede banen leiden? Ga dan verder dan medewerkers simpelweg te verwijzen naar een online overzicht aan vrijwilligersactiviteiten. Met deze vier tips werk je naar een structurele mindset shift! 

 

1. Stimuleer meedenken met goede doelen

 

Een ding is zeker: bedrijven zijn ware hubs voor vrijwilligers met professionele skills. Zo werken er binnen een bedrijf al snel mensen met jaren ervaring in verschillende rollen, van projectmanagers tot software ontwikkelaars. 

 

Het gevoel van ownership over een project of taak is een van de dingen die zo stimulerend werken op de werkvloer. Talloze employee engagement technieken zoals de befaamde ‘20% rule’ van Google zijn op precies dit principe gebaseerd. Net als bij dagelijkse werktaken is het voor vrijwilligers even belangrijk als voor medewerkers om te kunnen meedenken en bijdragen aan progressie. 

 

Stimuleer ze dus om zelf na te denken over de manier waarop ze hun skills kunnen inzetten voor maatschappelijke organisaties. Zo kan dit bijvoorbeeld in de vorm van een fundraising workshop of hulp bij het ontwikkelen van een social media kalender. Door gesprekken tussen goede doelen en vrijwilligers aan te moedigen open je een hele nieuwe wereld aan vrijwilligersactiviteiten. 

  

2. ‘Be the change you want to see’, ja écht!

 

Om als bedrijf impact te maken in de gemeenschap is een collectieve shift in mindset noodzakelijk. 

 

Binnen grote organisaties en bedrijven speelt communicatie, intern én extern, zonder twijfel een belangrijke rol. Zo merkten we ook dat onze partnerbedrijven met het hoogste aantal aanmeldingen veel hebben geëxperimenteerd met interne communicatie rondom social impact. 

 

De meest succesvolle strategie bleek om vanuit de bovenste schalen van het bedrijf het goede voorbeeld te tonen. Zo gingen bij meerdere bedrijven de managementteams en afdelingsmanagers als eerste aan de slag met een vrijwilligersactiviteit. 

 

Benieuwd waarom dit zo goed werkt? Binnen teams - ook wanneer het aankomt op company volunteering - hebben medewerkers behoefte aan een inspirerende leider. 

 

3. Creëer een ‘social impact cultuur’

 

Bij het Australische softwarebedrijf Atlassian bouwen ze al jaren aan hun eigen social impact culture en is uiteindelijk ook de Atlassian Foundation opgericht. Mede hierdoor won Atlassian afgelopen jaren een aantal keer  Great Place to Work awards.  

 

‘Wat kunnen we ons bij een “social impact cultuur” voorstellen?’ aldus Jan Kaan, voormalig Benelux Channel Manager bij Atlassian. Volgens hem heeft company volunteering ‘alles te maken met employee engagement. Vanuit het standpunt van een medewerker weten we dat iedereen op zoek is naar purpose - vooral millennials. Ze vinden het erg inspirerend als je ze voorziet van purpose die hun dagelijkse taken complementeert. Het helpt medewerkers net die extra mile te gaan voor hun werk - zo simpel is het.’

 

Neem de focus van purpose dan ook mee in andere bedrijfsactiviteiten door ze bijvoorbeeld op de agenda bij meetings met je team te zetten of door per team KPIs rondom social impact in te stellen. 

  

4. Nieuwe collega’s? Wees er snel bij 

 

In zijn meest basale vorm is regelmatig aan vrijwilligerswerk doen een gewoonte. Het goede nieuws is dat een nieuwe medewerker zich over het algemeen graag openstelt voor het aanleren van nieuwe gewoonten. Denk hierbij aan bedrijfsetiquette, werkuren en vergaderstijlen. 

 

Bij Atlassian stimuleren ze ‘nieuwe medewerkers, als deel van het onboarding proces, om binnen 60 dagen aan een vrijwilligersactiviteit te doen,’ aldus Jan Kaan. “Wanneer vrijwilligers binnen de eerste paar dagen aan vrijwilligerswerk doen is de kans vervolgens groter dat ze dit zullen blijven doen.”

 

Dit heeft er voor een groot deel mee te maken dat er niet alleen een duidelijk signaal nodig is om een gewoonte aan te nemen, maar dat het des te belangrijker is dat de vrijwilliger het ‘do good’ gevoel als beloning voor zijn of haar gedrag ervaart. 

 

5. Maak het niet mooier dan het is

 

Dit klinkt misschien enigszins contra-intuïtief. Is het tenslotte niet de bedoeling dat het company volunteering programma een zo groot mogelijk succes wordt? 

 

Dat is het zeker! Maar er zijn verschillende manieren om dit te bereiken. Zo vergt het begeleiding in de juiste richting door regelmatig succesverhalen, tips of ideeën te delen. Maar het heeft geen zin om medewerkers ervan te proberen te overtuigen dat dit de meeste impactvolle ervaring van het jaar gaat zijn. 

 

In plaats hiervan kan het werken om te focussen op hetgeen de vrijwilligersdag nog meer biedt. Zo hoorden we van medewerkers die via Deedmob’s company volunteering programma een dag aan de slag gingen dat de volgende dingen erg gewaardeerd werden: 


  • Het is een manier om collega’s (van andere afdelingen) beter te leren kennen
  • Een dag met iets anders, waardevols bezig zijn werkt ontspannend
  • Er wordt vaak goed gelachen
  • Je leert mensen kennen waar je gebruikelijk niet vaak mee in contact komt 


Zoals met de meeste employee engagement strategieën is er geen one-size-fits-all oplossing en vergt het regelmatig experimenteren om te ontdekken hoe een company volunteering programma bij jouw medewerkers past. Met de bovenstaande technieken moedigen we je dan ook aan om een een begin te maken of zelf te brainstormen over welke communicatie of sociale missie bij jouw werknemers past.

Share Post
Related Posts

Vacatures integreren op je eigen website

| Inspiration
Door jouw Deeds (vrijwilligersvacatures) te integreren op je eigen website maak je het nog makkelijker voor ...
See more

Vrijwilliger in de spotlight: Daniel werd coördinator bij Buurtbuik

| Inspiration
Naast zijn baan als Legal Counsel International Investments bij Bouwinvest is Daniel sinds kort ook ...
See more

Tips voor het online werven van vrijwilligers

| Inspiration
Eind februari 2019 organiseerden we onze eerste workshop voor goede doelen in Amsterdam. De focus: Het online ...
See more

© Deedmob, B.V.
Translate content to English