Skip Navigation
Post | October 2019 | Inspiration | 3 min read

Technologie is niet genoeg

Written by Tycho Onnasch

Maar jullie zijn toch een techbedrijf? Inderdaad. Maar bij Deedmob vinden we dat het niet genoeg is om alleen technologie te leveren.


De meeste organisaties realiseerden lang geleden al dat technologie zou kunnen helpen om meer mensen te activeren om iets voor een ander te doen. Echter, honderden maatschappelijke organisaties vertelden ons dat dit nog niet echt gebeurd is, omdat de grote uitdaging in de implementatie zit. Oftewel, er zijn wel goede tools maar het is erg lastig om ervoor te zorgen dat ze goed gebruikt worden.


Bij Deedmob herdefiniëren we met onze partners de manier waarop sociale organisaties en technologiebedrijven samenwerken - alles voor zo veel mogelijk sociale impact. In dit artikel vertellen we meer over onze visie op de implementatie van technologie, het wegnemen van risico's en hoe we extra mankracht aan onze partnerorganisaties toevoegen om er voor te zorgen dat er op grote schaal echt meer sociale impact gemaakt wordt.


Tijdens de samenwerking met onze partner organisaties kwamen we erachter dat er 3 algemene opvattingen bestaan die gebaseerd zijn op de verouderde werkwijze van traditionele technologiebedrijven. We gaan deze één-voor-één langs om te laten zien hoe het bij Deedmob anders gaat.


Opvatting 1: Het gaat veel tijd kosten om al onze activiteiten in een nieuwe omgeving over te zetten.


Software bedrijven beloven meestal tijd te besparen, maar vergeten dat het tijd kost om een nieuwe tool onder de knie te krijgen en bestaande content te migreren. Te veel bedrijven zien migratie als "knippen-en-plakken". Dat zou werken als de tools eigenlijk hetzelfde zijn, maar als er een groot verschil is krijg je een slecht resultaat. Het is dan alsof je je nieuwe villa aan het inrichten bent met meubels uit een eengezinswoning. Alle nieuwe ruimte en mogelijkheden blijven onbenut. Software werkt precies zo.


Maar wie zorgt dan voor de nieuwe inrichting? We vinden dat wij - en niet onze partnerorganisaties - hier capaciteit voor moeten hebben. Het is onze doelstelling om relevante data naadloos over te zetten zonder dat jullie er iets voor hebben hoeven doen. Je gaat slapen in het ene huis en wordt wakker in het andere, met de inrichting die daarbij past. De verhuizing - die doen wij. Dit proces gaat niet automatisch en blijft mensenwerk. Onze slimme migratie API wordt aangevuld met de expertise van een van onze projectmanagers die het migratieproces begeleid en zorgt dat alles er perfect uitziet.


Voor:Na:Opvatting 2: Het gaat lang duren voordat iedereen binnen onze organisatie weet hoe ze het meeste uit een systeem kunnen halen.


We vinden het tijd dat softwarebedrijven stoppen met alleen technologie leveren, zonder dat ze verantwoordelijkheid nemen voor de behaalde resultaten. Het verhogen van de digitale vaardigheden van iedereen binnen een sociale organisatie gaat hand in hand met het implementeren van Deedmob. Oftewel, als jij niet weet hoe je het product moet gebruiken, dan hebben wij gefaald - en niet andersom.


Om dit risico weg te nemen krijgt de partnerorganisatie een ervaren projectmanager van Deedmob. Onze ervaren projectmanagers weten hoe het is om technologie te implementeren bij sociale organisaties. Hier horen onder andere regelmatige workshops en trainingen bij voor de medewerkers van de partnerorganisatie zodat iedereen het meeste uit het systeem kan halen.Verder geloven we in proactieve support bij het implementatieproces. We gaan dus niet zitten wachten met actie ondernemen totdat een medewerker van een van onze partnerorganisaties ons contacteert met een vraag, maar ondernemen actie voordat de vraag komt. Een van de manieren waarop we dit doen is met wekelijkse data snapshots waarbij we de behaalde resultaten uitlichten, bijvoorbeeld het aantal aanmeldingen, gebruikers, etc. Uit deze overzichten volgen concrete op maat gemaakte stappen die partnerorganisaties kunnen nemen om meer impact te maken.


Opvatting 3: Er is geen mankracht binnen onze organisatie om het implementatieproject van een nieuw systeem te managen


Je voelt ‘m al aankomen, we nemen ook volledige verantwoordelijkheid voor het implementatieproject. Onze projectmanager verzorgt ten alle tijde een live overzicht van het project. Dit doen we met een Asana project dat door Deedmob gehost en gemanaged wordt met input van onze partnerorganisatie (zie foto hieronder). Zo weet je altijd waar op dit moment aan gewerkt wordt en wanneer de volgende meeting is. Ook geven we onze partnerorganisaties vanaf dag 1 een complete to-do lijst met alles wat nodig is voor de implementatie om eindeloos ‘heen-en-weer gemail’ te voorkomen. Bij ons implementatiemanagement hoort ook gepaste hulp bij communicatie, persberichten en de eventuele organisatie van een lanceringsevent. Waar gewenst zetten wij met onze partnerorganisaties een mediastrategie op, nodigen we (lokale) politici zoals schrijvend ambtenaren en wethouders uit en werken we een communicatieplan uit waarmee na de lancering momentum behouden blijft.Conclusie


Deedmob werkt met de gedachte niet onze partnerorganisaties verantwoordelijkheid moeten dragen voor de succesvolle implementatie van nieuwe technologie - maar wij. Dit is niet alleen maatwerk, maar ook mensenwerk. Technologie is niet genoeg.


Share Post
Related Posts

Iedereen is jarig, maar niet 
iedereen viert zijn verjaardag

| Inspiration
Oprichter en directeur van B-Challenged, Wim Haveman, had 10 jaar geleden een droom: om jongeren voor te ...
See more

Dit moet je weten over belastingen, uitkeringen & vrijwilligerswerk

| Inspiration
Op 1 mei is het zover. Voor die dag moet je inkomstenaangifte zijn ingeleverd. Ondanks het feit dat het ...
See more

Deedmob Conversations: 
Plogger & Ondernemer, Nico Schoen

| Inspiration
Nico’s liefde voor mensen en het verbeteren van onze maatschappij maken hem een belangrijk lid van de Deedmob ...
See more

© Deedmob, B.V.
Translate content to English