Skip Navigation
Post | August 2019 | Inspiration | 6 min read

Waarom vrijwilligerswerk doen?

Written by Louise de Sadeleer
ploggen in het vondelpark

 4 redenen om vrijwilliger te worden


Foto: Plogging in het Vondelpark! Samen joggen en zwerfafval oprapen.


Tegenwoordig kun je je makkelijker dan ooit inzetten voor doelen die je belangrijk vindt en kun je vrijwilligerswerk goed laten aansluiten op jouw agenda of locatie. De echte vraag is dus ‘waarom zou je geen vrijwilligerswerk doen?’Geloof je ons al?We zijn op de hoogte, het woord ‘vrijwilligerswerk’ komt nog steeds te vaak over als iets dat veel tijd kost en ook wel een beetje suf is. Maar we bewijzen graag dat dit niet altijd het geval is.


Behalve de nogal voor de hand liggende redenen om vrijwilligerswerk te doen - je helpt er anderen mee - is het doneren van je tijd en skills aan een goed doel waar jij om geeft iets dat veel verder gaat dan een eenmalige daad.


Wat je bijdraagt aan de maatschappij door vrijwilligerswerk te doen is niet alleen maar super waardevol voor de wereld om je heen. Ook jijzelf komt er beter vanaf wanneer je met enige regelmaat iets doet waar je echt om geeft.1. Waarom vrijwilligerswerk? Het is gezond!


Ondanks het feit dat vrijwilligerswerk veelal als wenselijk voor anderen wordt beschreven, worden de positieve effecten op de levenskwaliteit van de vrijwilliger steeds duidelijker. Zo wees een studie van de Universiteit van Gent aan dat mensen die vrijwilligerswerk doen over het algemeen gezonder bleken dan mensen die zich niet voor hun gemeenschap inzetten.  • Mentale gezondheid: Uit de studie bleek dat vrijwilligerswerk kan leiden tot een verhoogd gevoel van zelfvertrouwen, bekwaamheid en ook sociale integratie. Dit komt voornamelijk door het sociaal contact met anderen en de ‘bezige’ aard van de vrijwilligersactiviteiten. Net als vergoed werk, creëert vrijwilligerswerk een gevoel van agency en biedt het een doel om naartoe te werken.


  • Fysieke gezondheid: Ook is de impact van vrijwilligerswerk op onze fysieke gezondheid is niet te verwaarlozen. Zo bleek uit deze studie naar de effecten van altruïstisch gedrag en fysieke gezondheid dat vrijwilligerswerk zorgverlenende hormonen zoals oxytocine en progesterone vrijmaakt. Deze hebben dan weer een verminderend effect op stress en inflammatie. 
Vrij simpel dus: vrijwilligerswerk heeft niet enkel een positieve impact op je omgeving, maar ook op je eigen gemoedstoestand en fysieke gezondheid.Top tip


Wil je graag nieuwe mensen leren kennen of toch liever met vrienden vrijwilligerswerk doen? Kijk naar het aantal deelnemers aan de Deed (vacature) of filter je zoekopdracht op ‘geschikt voor groepen’.
2. Waarom vrijwilligerswerk? Het geeft je carrière een extra boost 


Foto: Atlassian won meerdere keren Great Places to Work prijzen voor haar employee engagement programma's!Er zijn eigenlijk twee manieren waarop vrijwilligerswerk je carrière op een positieve manier kan beïnvloeden. Zo kun je door middel van vrijwilligerswerk vaardigheden ontwikkelen op professioneel gebied. *winning*


Je kunt immers allerlei werkzaamheden doen bij organisaties die hard op zoek zijn naar helpende handen. Denk hierbij aan digital marketing skills, fotografie, juridisch advies etc. Op deze manier kun je ervaring opdoen in jouw werkgebied, terwijl je tegelijkertijd organisaties helpt met jouw bijzondere skills.‘Branding for good’ met Red Bull


Je branding en marketing expertise inzetten voor een lokaal zorghuis? Dat is precies wat het brand team van Red Bull heeft gedaan bij Cordaan. Zo hebben ze hun jaarlijkse vrijwilligersdag ingezet om een nieuw communicatieplan te ontwikkelen voor het Bijzonder Amsterdams.


Lees meer: ‘Branding for good’ met Red BullJe kunt ook een meer betekenisvolle carrière opbouwen door middel van corporate volunteering. Simpel gezegd, houdt dat in dat je vrijwilligerswerk doet via je werkgever. Een mooie manier om nieuwe dingen te leren, nieuwe omgevingen te zien en inspiratie op te doen.


Waarom is dit belangrijk?  • Werknemers die het te druk hebben moeten op deze manier geen welverdiende vrije tijd opgeven voor hun vrijwilligersactiviteiten
  • Als bedrijf vrijwilligerswerk doen stimuleert een cultuur van sociale verantwoordelijkheid voor de organisatie zelf en tussen werknemers
  • Corporate volunteering bevordert de saamhorigheid binnen teams en biedt een gevoel van zingeving


In de Verenigde Staten dook de ‘corporate volunteering’-trend een tijd geleden al op, maar ook de rest van de wereld laat niet op zich wachten. Zo blijken de vrijwilligersdagen voor steeds meer bedrijven een goede employee engagement tool.


Lees meer: Hoe het Australische softwarebedrijf, Atlassian, vrijwilligerswerk een essentieel deel maakte van haar company culture3. Waarom vrijwilligerswerk? Geef om je community


Vrijwilligerswerk is een van de beste manieren om bij te dragen aan de maatschappelijke organisaties van jouw stad. Denk hierbij aan jeugdhuizen, zorginstellingen of stadstuinen. Je beïnvloedt er direct het leven van de kwetsbare groepen in jouw lokale gemeenschap mee. Indirect oefen je invloed uit op het gevoel van solidariteit, gelijkheid en verbinding in jouw stad. Als jij sterk gelooft in de kracht van het collectief, dan is dit waarschijnlijk de reden die jou het meest aanspreekt.
 

De Kaskantine: Urban Farm café - hotspot voor lokale vrijwilligers


Wist je dat?


Ook op landelijk vlak geldt de kracht van het collectief. De grootste bijdrage aan goede doelen in Nederland wordt immers gedaan door huishoudens, niet door stichtingen of bedrijven. Alleen al in 2013, werd bijna 2 miljard gedoneerd aan goede doelen door alleen huishoudens. Dat is 45% van het totaal van alle donaties van dat jaar.Top tip


Kies voor een activiteit die aansluit op het doel waar jij al om geeft. Zo maak je niet alleen positieve impact voor een ander maar werk je actief mee aan de verandering die je wil zien. Sorteer je zoekopdracht ‘per doel’.

4. Waarom vrijwilligerswerk? Nieuwe ervaringen, nieuwe vriendenNieuwe vrienden maken en een goed netwerk aanleggen. Misschien ben je net verhuisd? Of wil je gewoon nieuwe culturen en inzichten ontdekken? Vrijwilligerswerk biedt de mogelijkheid je te richten op een bepaald doel en zodoende nieuwe contacten te leggen. Er is geen betere manier om een groep betrokken en actieve mensen om je heen te verzamelen die om dezelfde dingen geven als jij. Een betekenisvolle invulling van je vrije tijd en een sociaal bewustzijn levert vaak hele mooie momenten en herinneringen op. Ook nog eens een bijzondere en goede manier om gevoelens van eenzaamheid weg te nemen!


Splinter, Country Manager bij Deedmob:

“Het is soms erg verleidelijk om over bepaalde maatschappelijke problemen te debatteren en niet echt tot actie over te gaan. Ik besloot onlangs echter dat ik samen met een paar vrienden aan de slag zou gaan als vrijwilliger bij de lokale stadstuin.”


“Deze ervaring verbreedde ons begrip van de problematiek ‘voedselverspilling’ en we kwamen er snel achter wat het allemaal inhield om ons eigen eten te kweken. De impact van ons eigen consumptiepatroon zullen we niet snel vergeten.”Smoesjes kunnen echt niet meer


Smoesjes. De grootste vijand van vrijwilligerswerk. En geloof ons, we hebben ze allemaal al eens gehoord.


“Ik weet niet waar ik moet beginnen als vrijwilliger”


Ok, toegegeven, niet iedereen heeft de tijd, ruimte of middelen om zich vrijwillig in te zetten. En als je dat al hebt, kan het best overweldigend zijn om je te storten in het enorme aanbod van informatie dat online te vinden is.


Bijvoorbeeld, alleen al in Amsterdam, kun je op het gebied van “familie en gemeenschap” op bijna 200 vrijwilligers vacatures reageren. En dat is dan maar één doel in één van de Nederlandse steden waar Deedmob actief is.


Dus, om dat eerste smoesje maar meteen uit de weg te helpen, kun je hier beginnen zoeken naar een activiteit die bij jou past.


“Ik heb geen tijd”


Waarschijnlijk de meest-gebruikte rechtvaardiging aller tijden om - laten we eerlijk zijn - overal onderuit te kunnen komen. Het probleem is echter niet het gebrek aan tijd, maar hoe jij je eigen prioriteiten stelt. Het is altijd een optie om op te staan voor een oudere in de bus of iemand te helpen oversteken. Vrijwilligerswerk is niet altijd gepland of op gezette tijden. Soms gebeurt het gewoon!


Louise, Partnership Manager bij Deedmob:


“Ik filter mijn zoekopdracht meestal ‘éénmalige activiteiten’ zodat ik alvast kennis kan maken met een goed doel, zonder een maandenlange verplichting aan te gaan. Zo ging ik vorige zomer meerdere keren een ochtend ploggen in het Vondelpark en ben ik onlangs samen met 100 nieuwkomers en 100 locals naar een herdenkings diner geweest.”Lees meer: Fervente hardloper, Nico Schoen, zette zijn hobby in de strijd tegen zwerfafval


“Maar in m’n eentje kan ik de wereld toch niet veranderen”


Grappig genoeg, wanneer er iets negatiefs gebeurt in onze samenleving, kunnen we ons makkelijk inbeelden dat één enkele persoon daar verantwoordelijk voor is. Als één individu zijn omgeving negatief kan beïnvloeden, waarom zou het jou andersom niet lukken om een positieve impact te maken?


Activisten, vrijwilligers, lobbyisten en goede doelen beginnen meestal als kleine groepen individuen die zich af vroegen: ‘hoe kunnen we bijdragen aan het doel waar we om geven?’ en niet: ‘waarom zouden we aan vrijwilligerswerk doen?


Boudewijn, CEO van Deedmob:


“Bedenk hoe het doneren van jouw skills - vrijwilligerswerk dus - een positieve impact kan maken op een ander. Kan jij gitaar spelen? Leer het iemand. Kan jij coderen? Help een goed doel met zijn website. Weet jij hoe je ouderen een goede dag laat beleven? Schrijf je in voor een gezellige wandeling.”


We hopen dat de vraag “Waarom vrijwilligerswerk doen?” wel enigszins beantwoord is. In het geval je nog steeds niet helemaal weet of en hoe je moet beginnen, probeer dan eens gewoon wat van je dagelijkse gewoontes te bedenken die je zou kunnen aanpassen zodat je de wereld om je heen er positief mee beïnvloedt. Geloof ons nou maar, na een paar goede daden uit eigen, en vrije, wil, zul je voor je het weet dagelijks een positieve bijdrage leveren aan je lokale gemeenschap en de wereld om je heen!


Vind vrijwilligerswerk in de buurt & doe ervaringen op!

Share Post
Related Posts

Technologie is niet genoeg

| Inspiration
Deedmob werkt met de gedachte niet onze partnerorganisaties verantwoordelijkheid moeten dragen voor de ...
See more

Tien tips om de perfecte vacaturetekst te schrijven

| Inspiration
Recent vertelde ik al hoe je de perfecte vrijwilligersvacature voor onze vrijwilligersvacaturebank maakt ...
See more

Zo behoud je vrijwilligers op de lange termijn

| Inspiration
Er bestaan erg veel overeenkomsten tussen onderzoek naar employee engagement en de lange-termijn inzet van ...
See more

© Deedmob, B.V.
Translate content to English