Volunteering in DRU Cultuurfabriek > DRU Cultuurfabriek Deeds > Maaksessies Provincie Gelderland > Maaksessie #6 // Van 'nieuwkomer' naar 'oudkomer' in de Achterhoek

This is a past deed

Maaksessie #6 // Van 'nieuwkomer' naar 'oudkomer' in de Achterhoek

This is a past deed

28 mei 2019, 9.30-15.00 // Maaksessie #6 // Van 'nieuwkomer' naar 'oudkomer': de positie van vroegere huidige inburgeraars tijdens de invoering van de nieuwe Inburgeringswet

Onderdeel van project 'Actiegericht leren over integratie’ van provincie Gelderland.


Velen in Gelderland zetten zich in voor een vlotte en zinnige integratie van nieuwkomers in de samenleving - niet in het minst die nieuwkomers zelf. Daarbij hebben gemeenten en nieuwkomers regelmatig last van de huidige Inburgeringswet. De nieuwe inburgeringswet die minister Koolmees aan het voorbereiden is, lijkt een aantal van die lastigheden op te lossen. Maar wat hebben de huidige nieuwkomers daaraan? Hoe zorgen we ervoor dat zij ondanks de nadelen van de huidige opzet toch een eigen pad kunnen uitstippelen en een leven kunnen opbouwen in Nederland? Wat kunnen gemeenten en maatschappelijke organisaties daarin betekenen?

Hoe zorgen we er met andere woorden voor dat je als 'nieuwkomer' op een goede manier 'oudkomer' kunt worden?


Met deze vragen als vertrekpunt organiseert de provincie Gelderland met Open Embassy een Maaksessie 'Van nieuwkomer naar oudkomer'. De opgave: welke actie-agenda moeten we in 2019 uitvoeren om tot een optimale en vraaggerichte aanpak te komen voor huidige generatie inburgeraars in de Achterhoek en in bredere zin in Gelderland?


De Maaksessie vindt plaats op 28 mei 2019 , van 9.30 tot 15.00 uur in de DRU Cultuurfabriek in Ulft. Voor nieuwkomers, beleidsmakers, professionals, maatschappelijke organisaties, vrijwilligers en onderzoekers. In het ochtendprogramma verdiepen we de vragen en leren van de ervaring van nieuwkomers, wetenschappers en professionals uit het sociale domein. We analyseren op basis van verhalen van nieuwkomers wat de meest urgente vraagstukken zijn. In de middag ontwerpen we voor die vraagstukken concrete oplossingen. Dat doen we door samen een actie-agenda te ontwikkelen: een concrete lijst aan acties die de aanwezigen uitvoeren met behulp van andere stakeholders. Samen vormen die een aanzet tot een stevige, inclusieve aanpak richting 2021.

Het dubbele doel: kennis verzamelen over wat werkt en wat niet, en tegelijk de kansen van de nieuwe wet helemaal ten goede laten komen aan de nieuwkomers zelf. De oplossingen en ideeën zullen we direct koppelen aan de vragen en uitdagingen in de Achterhoek. Daardoor kunnen we heel concreet worden. Maar de sessie is zinnig voor iedereen die te maken heeft met de vraagstukken rond de inburgering van de huidige groep nieuwkomers.


Waarom zou je komen?

Je kunt je kennis en expertise delen, nieuwe kennis opdoen, én zorgen dat jouw meest pregnante actiepunt kan worden uitgevoerd met een groep van gelijkgestemden.


De sessie is de zesde van de tien Maaksessies die provincie Gelderland organiseert in 2018 en 2019. Het doel is al doende leren wat werkt, wat niet werkt en wat nog moet worden ontwikkeld om integratie in Gelderland beter te laten slagen. Meer informatie vindt u hier op onze online leeromgeving Deedmob.

About Maaksessies Provincie Gelderland

Hoe brengen we samen met nieuwkomers de integratie van nieuwkomers in de praktijk een stap verder? De Provincie Gelderland heeft OpenEmbassy gevraagd een reeks maaksessies te ontwikkelen. In een maaksessie delen nieuwkomers en organisaties, die betrokken zijn bij integratie hun kennis en helpen ze een lokaal probleem concreet verder. Actiegericht leren noemen wij dat.