Volunteering in Arnhem > Arnhem Deeds > Maaksessies Provincie Gelderland > Maaksessie #5 // '18, en dan?' - betere kansen voor jonge nieuwkomers
This is a past deed

Maaksessie #5 // '18, en dan?' - betere kansen voor jonge nieuwkomers

One off · 6 hrs · 24 Sep 09:30 - 15:15
Posttheater, Rosendaalsestraat 27, Arnhem, Gelderland 6824, Nederland
This is a past deed
Detailed description

Maaksessie #5: ’18, en dan?’


Velen in Gelderland zetten zich in voor een vlotte en zinnige integratie van nieuwkomers in de samenleving - niet in het minst die nieuwkomers zelf. Dat geldt des te meer voor tieners met een vluchtachtergrond. Ondersteund door diverse organisaties vinden zij hun weg in Nederland. Maar als ze 18 worden, verandert er veel voor ze. Ze zijn dan immers voor de wet volwassen. Die overgang gaat niet soepel en hindert ze in school, werk en wonen. Hoe kan die overgang beter verlopen? Wat hebben jonge nieuwkomers echt nodig? Welke obstakels kunnen we gezamenlijk opruimen? Hoe zorgen we er kortom voor dat hun wensen en plannen bepalend worden voor hun ontwikkeling, en niet hun leeftijd?


Met deze vragen als vertrekpunt organiseert de provincie Gelderland met Open Embassy een Maaksessie 18, en dan? De opgave: een actie-agenda om het pad voor jonge nieuwkomers in Gelderland te effenen de komende jaren.


De Maaksessie vindt plaats op 24 september , van 9.30 tot 15.00 uur in Arnhem. Voor jonge nieuwkomers, beleidsmakers en -uitvoerders uit zorg en onderwijs, maatschappelijke organisaties, vrijwilligers en onderzoekers. In het ochtendprogramma verdiepen we de vragen en leren van de ervaring van jonge nieuwkomers en professionals uit het onderwijs en het sociale domein. We analyseren op basis van verhalen van nieuwkomers wat de meest urgente vraagstukken zijn. In de middag ontwerpen we voor die vraagstukken concrete oplossingen. Dat doen we door samen een actie-agenda te ontwikkelen: een concrete lijst aan acties die de aanwezigen uitvoeren met behulp van andere stakeholders.

Het dubbele doel: kennis verzamelen over wat werkt en wat niet, en tegelijk de kansen voor jonge nieuwkomers optimaal vergroten. De oplossingen en ideeën koppelen we direct aan de vragen en uitdagingen in Gelderland. Daardoor kunnen we heel concreet worden.


Waarom zou je komen? 

Je kunt je kennis en expertise delen, nieuwe kennis opdoen, én zorgen dat jouw meest pregnante actiepunt kan worden uitgevoerd met een groep van gelijkgestemden. 


Half september ontvang je het definitieve programma. 


Mocht het inschrijven om wat voor reden dan ook niet lukken, stuur dan een berichtje naar Tamer Allaloush / tamer@openembassy.nl, dan zorgen we dat je op de lijst komt. 


De sessie is een van de elf Maaksessies die provincie Gelderland organiseert in 2018 en 2019. Het doel is al doende leren wat werkt, wat niet werkt en wat nog moet worden ontwikkeld om integratie in Gelderland beter te laten slagen.

 

Getting there

About Maaksessies Provincie Gelderland

Hoe brengen we samen met nieuwkomers de integratie van nieuwkomers in de praktijk een stap verder? De Provincie Gelderland heeft OpenEmbassy gevraagd een reeks maaksessies te ontwikkelen. In een maaksessie delen nieuwkomers en organisaties, die betrokken zijn bij integratie hun kennis en helpen ze een lokaal probleem concreet verder. Actiegericht leren noemen wij dat.
Translate content to English