About Museum Oud Amelisweerd

MOA is een huis van kunst in de natuur. Het museum toont drie collecties in samenhang: de breedste en grootste collectie werken van Armando, top-100 Rijksmonument Oud Amelisweerd en unieke Chinese en andere historische behangsels. MOA onderzoekt de wezenlijke en universele relatie tussen de mens en zijn natuur in verleden, heden en toekomst.

MOA is gelegen in het hart van landgoederen Amelisweerd en Rhijnauwen, op een steenworp afstand van Utrecht. Het eind achttiende-eeuwse landhuis waarin MOA is gevestigd, werd bijna 250 jaar geleden gebouwd door Gerard Godard baron Taets van Amerongen en was ooit het buitenverblijf van koning Lodewijk Napoleon. Vandaag de dag behoort het tot de top-100 van Rijksmonumenten.

Omdat het huis nooit intensief bewoond is geweest, zijn veel oorspronkelijke elementen bewaard gebleven. Een beroemd voorbeeld is het unieke Chinese behang dat de salons op de bel-etage siert. MOA beheert een brede collectie werken van kunstenaar Armando en biedt halfjaarlijks wisselende tentoonstellingen waarin huis, behang en spraakmakende kunst met elkaar worden verbonden.

Een bezoek aan MOA is goed te combineren met een wandeling in de bosrijke omgeving en een lunch bij biologisch landgoedcafé de Veldkeuken.