Skip Navigation
Post | August 2019 | Inspiration | 2 min read

Open Meal with Refugees brengt eten en mensen samen om diversiteit te vieren

Written by Louise de Sadeleer
Een eettafel met kip

Voor velen vormt de eerste stap tot het doen van "iets goeds" vaak de grootste barrière. Het is moeilijk er aan toe te komen iets te doen, aangezien we niet goed weten waar te beginnen. Toch blijkt het vaak zo te zijn dat de mooiste dingen voortkomen uit initiatieven van mensen die "maar gewoon van start gegaan zijn met een idee." We delen het verhaal van Sahr Ngungor met je.


Al twee en een half jaar lang organiseert Sahr elke maand een "open meal" voor vluchtelingen. Door middel van zijn project probeert hij mensen samen te brengen en de diversiteit van Amsterdam te vieren. Naarmate het evenement groeide werd het een thuis voor mensen van wel 50 nationaliteiten, en vandaag de dag verwacht Sahr eigenlijk nooit minder dan 100 deelnemers aan zijn maaltijden. Samen genieten ze van het gezelschap, muziek, heerlijk eten en eindeloze gesprekken.


Het idee achter de maaltijden is dat iedereen wat te eten mee brengt voor elkaar, om dit vervolgens te nuttigen samen met nieuwe gezichten, waaronder dus ook vluchtelingen. Het doel dat Sahr probeert te bereiken met het evenement verschilt wezenlijk van wat velen veronderstellen dat het doel is van organisaties die met vluchtelingen werken. Tijdens de ontmoeting is het niet toegestaan geld te doneren, noch vinden er andere vormen van hulp plaats. Het doel is ervoor te zorgen dat mensen elkaar als gelijken behandelen, dat de vluchtelingen gewoon gezien worden als mensen, precies zoals wanneer je in het dagelijkse leven nieuwe mensen ontmoet."De situatie van een vluchteling kenmerkt zich door mensen die continu willen helpen, die je continu vragen wat je problemen zijn," vertelt Sahr. "Daarom is dit een Open Meal met vluchtelingen, niet voor vluchtelingen."


Hij legt uit dat mensen in een vluchtelingen situatie het meeste moeite hebben om mensen te ontmoeten en een netwerk op te bouwen. Daarom creeert Sahr met de open meals een veilige plek waar inclusiviteit voorop staat, zodat iedereen gewoon echt zichzelf kan zijn.


Sahr is naast de Open Meals ook oprichter van Diversity House, een goed doel dat soortgelijke projecten probeert tot stand te brengen. Een van die projecten is Painting with Refugees, ook gericht op het samenbrengen van mensen om diversiteit te promoten. Hij vertelt: "Voor mij als mens, ik geniet ervan om andere mensen te zien samenkomen. Dat is voor mij heel speciaal." "Iemand die nog nooit naar een dergelijk event is geweest kan niets minder verwachten dan een 'culturele verrassing'," vertelt Sahr. "We bieden mensen de kans vluchtelingen te leren kennen als gelijken, en voor vluchtelingen om een actief onderdeel te worden van de lokale gemeenschap."


Heb je interesse om een Open Meal with Refugees bij te wonen? Klik dan hier!Over Diversity HouseDiversity House brengt mensen samen om hun verschillen te vieren gedurende evenementen en activiteiten waar mensen zichzelf kunnen zijn en hun culturele diversiteit met elkaar kunnen delen.

Share Post
Related Posts

Video: help elkaar met boodschappen doen!

| Inspiration
Video: help elkaar met boodschappen doen!
See more

Meer deelname aan jouw company volunteering programma: wat werkt er echt?

| Inspiration
In een vorig artikel beschreef ik waarom het belangrijk is om te begrijpen hoe een medewerker beslist om zich ...
See more

Hoe je met een online vacaturebank meer maatwerk levert

| Inspiration
Vrijwilligerscentrales en welzijnsorganisaties zijn soms huiverig om een online vacaturebank in te zetten ...
See more

© Deedmob, B.V.
Translate content to English