Dutch: Article Parool: Verbeter vrijwilligerswerk in crisis

Deedmob's Coronahelpers write a manifesto to strengthen resilience and volunteering is crises

Dutch: Article Parool: Verbeter vrijwilligerswerk in crisis

Via: Het Parool


Vrijwilligerswerk in tijden van crisis kan nóg beter worden georganiseerd. ‘Nederlanders zijn massaal bereid elkaar te helpen, maar bij een tweede golf moet het beter,’ betoogt Boudewijn Wijnands die namens Coronahelpers een manifest aan politiek Den Haag aanbiedt.


Van boter-kaas-en-eieren spelen met eenzame ouderen aan weerszijden van een raam, medicijnen kopen en boodschappen doen voor anderen, tot oud-verpleegkundigen die willen bijspringen in de zorg. De ruim 28.000 vrijwilligers aangesloten bij coronahelpers.nl kregen de meest uiteenlopende hulpverzoeken en kwamen met barmhartige initiatieven. Het online platform bundelt in de coronacrisis hulpvraag- en aanbod, maar komen nu met een manifest om dit te stroomlijnen. Oprichter Boudewijn Wijnands: “Iedereen wil helpen, maar hoe ga je dat coördineren? Bij een tweede golf moet het beter.”

In het manifest staat een aantal punten om Nederland voor te bereiden op de massale vraag en aanbod bij een mogelijke tweede coronagolf of nieuwe pandemie. Zo moet er een landelijk gecoördineerde database met vrijwilligers komen. “Je ziet veel verschillen tussen gemeenten. Bij de één gaat het gestroomlijnd en bij de ander moeten drie mensen honderden telefoontjes verwerken. Zo’n landelijke database helpt hierbij.”

De opstellers van het manifest adviseren gemeenten om een punt aan te wijzen om de inzet van vrijwilligers lokaal te coördineren. Ook bedrijven moeten zich blijven inzetten voor de gemeenschap, vindt Wijnands. “Soms zie je nu dat vooral grote bedrijven los staan van de lokale samenleving.”

Niet alleen in de crisistijd is vrijwilligerswerk belangrijk, vindt Wijnands. “Mensen moeten zich blijven aanbieden als vrijwilliger. Je ziet dat de vraag nu minder wordt, maar het kan altijd opnieuw oplaaien.”

Behoefte aan contact

Wijnands heeft de meest uiteenlopende initiatieven voorbij zien komen de afgelopen tijd. “Het verschilde per fase. Eerst kreeg je de praktische vragen over mondkapjes, daarna deden mensen vooral boodschappen voor anderen, later merkte je dat door eenzaamheid er een grote behoefte aan contact ontstond, ook bij jongeren. Het meest ludieke was het spelletje boter-kaas-en-eieren tegen het raam van een verzorgingshuis. Aan de ene kant van het raam een oudere die blij was met het contact, aan de andere kant een jongere die graag de handen uit de mouwen steekt voor anderen.”

Bij het platform zijn ruim 28.000 vrijwilligers aangesloten en 179 organisaties, waaronder gemeenten, bedrijven en maatschappelijke organisaties.



Bron: https://www.parool.nl/nederland/coronahelpers-vrijwilligerswerk-in-crisistijd-moet-nog-beter~b1ad335a/

Some highlights of 5 years at Deedmob

No items found.

More posts like this?

No items found.