Dutch: Artikel Het Parool: Plogging voor milieu

Het Parool discusses Plogging, an activity started on Deedmob

Dutch: Artikel Het Parool: Plogging voor milieu

Via Het Parool

Rennen, door de knieën voor een stuk plastic of leeg bierblikje, en hup weer verder met het rondje door het park. Joggers ruimden dit weekend het Vondelpark en Museumplein op. "We make the city clean," was de yell.

Lege bierblikjes, dito pakjes Marlboro, lachgasampullen, ballonnen, peuken en condooms is het slagveld van het Vondelpark na een doorsnee zomeravond.

Het is een doorn in het oog van de pakweg twintig joggers die zich dit weekend verzamelden in het Vondelpark om, met rubberen handschoen aan, de achtergelaten rotzooi op te ruimen tijdens hun rondje in het park. Een rage die uit Zweden is overgewaaid.

Voor de 71-jarige jogger Els Raap is 'ploggen' - picking up trash while jogging - niets nieuws. "Ik doe het al jaren, als warming up aan de oostoever van de Sloterplas. Even een squat en opruimen maar."

Met in de ene hand een grijpstok en de andere hand een plastic tas verzamelt ze de troep van een ander. "Hoe zwaarder de tas, hoe beter de oefening. Voorbijgangers denken dat ik een taakstraf heb."

De opbrengst is divers. In haar top 10 staan blikjes Red Bull, Marlboropakjes, Capri Sunnetjes en poepluiers en condooms. "Het is inmiddels geen hartstocht meer, maar een levensstijl. Zelfs tijdens het normale wandelen raap ik troep van de straat. Ik maak me zorgen over het milieu."

Collega-jogger Arjen Appelman (50): "Maar na een dag barbecueën is er geen beginnen aan. Dan kom je niet eens aan joggen toe."

Plogging is voor hardlopers met een hart voor het milieu. Tijdens hun dagelijkse rondje door park of bos stoppen ze om weggesmeten afval op te rapen. Plogging is een samenvoeging van het Zweedse woord plocka, dat pakken of oprapen betekent, en het welbekende jogging.

Arthur Poot van Deedmob, een online platform voor vrijwilligerswerk, is dit weekend de aanjager van het stel ploggers. Met yells en high fives leidt hij de hardlopers - een stel jonge vrouwen, een vader met kinderwagen, een jongen van negen en 50-plussers - door het park.

Aangespoord door Poot duiken ze de bosjes in. "Nou, die tissues laat ik liggen hoor, dat is me te vies," roept een vrouw. Een ander haalt grote stukken zeil uit de struiken vandaan en een derde vist een zware tas met lege flessen Heineken vlak naast een vuilcontainer uit de bosjes.

Voorbijgangers staan stil en roepen: "Zet 'm op" en "Goed bezig". Toeristen maken foto's. "Wij kennen dit helemaal niet bij ons. Goed initiatief," zegt een Israëlisch echtpaar.

Kickbokstrainer Wim Smit, die een pupil traint, legt even zijn boksbal neer. "Grappig gezicht. Effetjes door de knietjes. Het is een betere training dan alleen joggen."

Deelnemer Maaike Renard komt net uit de bosjes gelopen. Haar tas is aardig vol. "Het is wel zwaar hoor. Ik heb een lamme arm. En mijn tempo ligt ook veel lager."

Poot probeert intussen ook 'loslopende' joggers te motiveren om de volgende keer - op zaterdag 21 juli in het Oosterpark - mee te doen. Hij drukt hen alvast een rubberen handschoen in de handen. "Plogging wordt groter dan kerst," grapt de aanstekelijke Poot.

Na het park gaat de route verder naar het Museumplein waar de uiteindelijke 'finish' is. Met volle zakken afval - 25 stuks in totaal - gaan de 'helden' met z'n allen op de foto.

De jongste van het stel is de 9-jarige Boudewijn Schütte, die aan het plein woont. "Ik doe dit ook met mijn ouders en zusjes elke week. Het Museumplein is toch mijn achtertuin."

'Expert' Els Raap spant met haar drie zakken vuilnis de kroon. "Ik kijk vooral in de bosjes. Daar ligt juist het afval, van sinaasappels tot ijsbekers." Lisette Barsingerhorn (32): "Na dit rondje zie je ineens overal afval. Wij blijven dit volhouden. Het is een stuk bewustwording. Bovendien train je nu ook je armspieren."


Bron: https://www.parool.nl/nieuws/plogging-voor-hardlopers-met-een-hart-voor-het-milieu~b2615cba/

Some highlights of 5 years at Deedmob

No items found.

More posts like this?

No items found.